Duurzaam opgewekte elektriciteit per 1 juli 2013 onbeperkt salderen met eigen verbruik.
Op 5 december 2012 is een wetsvoorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet en de Warmtewet gepubliceerd. Het is op dit moment de bedoeling dat dit wetsvoorstel op 1 juli 2013 in werking zal treden.
Een belangrijk punt in dit wetsvoorstel is de wijziging van artikel 31c. Als dit artikel in werking treedt mogen alle niet-bedrijfsmatige afnemers die zelf duurzame elektriciteit opwekken, die eigen opwekking onbeperkt verrekenen (salderen) met het eigen verbruik. De grens van 5000 kWh vervalt dan voor de opwekkers van duurzame elektriciteit.
Deze wijziging is een initiatief van het Kamerlid Jansen en was in eerste instantie alleen bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. De regeling is nu echter uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook scholen of verhuurde wooncomplexen er gebruik van kunnen maken. Als dit wetsvoorstel wordt ingevoerd geeft dit een belangrijke extra mogelijkheid om een eigen duurzame elektriciteitsopwekking rendabel te maken.
Restricties:
Er zijn wel twee belangrijke restricties in de wet opgenomen:
1.
De onbeperkte saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers. Kleinverbruikers is gedefinieerd als verbruikers met een aansluiting op het net met een doorlaatwaarde die niet hoger mag zijn dan 3 x 80A. Het gemiddelde wooncomplex of de gemiddelde school zal hier in de regel wel aan voldoen. Een regulier Agrarisch bedrijf overigens ook. Juist in deze bedrijfssector wordt veel energie door bio vergisting of grootschalige zonnepanelen opgewekt terwijl ook veel energie wordt verbruikt. Grotere bedrijfsmatige toepassingen zijn door deze beperking echter wel van deze regeling uitgesloten.
2.
Saldering is alleen mogelijk via de aansluiting waarmee zowel elektriciteit aan het net wordt geleverd als elektriciteit van het net wordt afgenomen. Dit betekent dat een VvE of een woningcorporatie wel een situatie moet hebben waarbij er via één aansluiting elektriciteit van het net wordt afgenomen en vervolgens wordt door geleverd naar de individuele kopers of huurders.
Conclusie:
Als dit wetsvoorstel wordt ingevoerd kan dit belangrijke gevolgen hebben voor de contracten die woningcorporaties met hun huurders afsluiten en de overeenkomsten die in het kader van een VvE met de eigenaren worden afgesloten. Daarnaast moet dit ook betrokken worden in de afwegingen als wordt overwogen om een eigen energieopwekking te installeren. Er moet dan ook worden nagedacht over technische inrichting, bijvoorbeeld de aansluitingen. De business case wordt er in ieder geval gunstiger door.
Bron: Boot Advocaten